Thursday, December 31, 2015

Recept za Buhtle: Kvasac,Jaje,Maslac,Mlijeko,Pekmez, So, Secer i Vanilin Secer


     Sastojci:
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 Jaje
- 2 kasike Maslaca
- 6 kasika secera
- 3 dcl. Mlijeka toplo
- 1 dcl. vode
- 1/2 kasikice soli
- 1 kesica Vanilin Secera
   500 gr. Brasna, a moze se dodati jos ako bude potrebno
    U toplo Mlijeko staviti kvasac i 2 kasikice secera, malo promijesati i pustiti da odstoji 10 minuta. Kada kvasac naraste onda se svi sastojci pomijesaju sa brasnom, moze se dodati jedna mala soljica maslinova ulja kako bi tijesto bilo ljepse. Tijesto je potrebno da odstoji 30-40 minuta da nadodje, poslije se razvalja i isjeci na kockice. Filovati sa Pekmezom od Sljiva, poredati po tepsiji i malo  ih sa cetkicom namazati sa istopljenim Maslacem. Pustiti da nadodju jos 10-15 minuta i poslije se peku. Peci kao i obicne kiflice. Potrebno je da malo porumene.

                                                 

No comments:

Post a Comment