Sunday, February 19, 2017

Recept za Hurmasice:Brasno,Maslac,Jaja,Secer,Soda,Bademi,Vanilin Secer,Limun,Mlijeko,Muskatni Orascic


     Sastojci za tijesto:

- 400 gr. glatkog brasna
- 250 gr. maslaca
- 2 jaja
- 60 gr. secera
- 1 mala kasikica sode bikarbone

     Za nadjev:
- 50 gr. mljevenih badema
- 50 gr. badema krupno narezanih
- 1 vanilin secer
- 2 kasike secera
- 1 supena kasika  naribana korica od limuna
- 1 mala kasikica  naribani muskatni orascic
- 20 ml. mlijeka
   
    Priprema:Maslac je potrebno omeksati na sobnoj temperaturi.
  Sastaviti navedene sastojke i umijesiti tijesto, ostaviti tijesto da odstoji oko sat vremena.Dok se tijesto odmara za to vrijeme se spremi nadjev.Kipucim mlijekom preliti bademe i ostale navedene sastojke, dobro izmijesati i filovati hurmasice.Hurmasice oblikovati i usredinu staviti fil, na najsitnijoj rendi utisnuti tijesto  kako bi dobile sto ljepsi izgled i redati na namazanu tepsiju.Peci na 200 stepeni 40 minuta.

     Za agdu:
- 500 gr. secera
- 800 ml. vode
- 1 limun  sok
- 1/2 limuna narezati kolutice
- 1 vanilin secer
     Agdu kuhati 15 minuta i ohladjene hurmasice zaliti sa vrelom agdom.
                                                                   
                                                                     

No comments:

Post a Comment