Wednesday, November 16, 2016

Recept za Hurmasice sa Pekmezom:Secer,Ulje,Pekmez,Mlijeko,Orasi,Brasno,Vanilin Secer,Soda Bikarbona i Voda

     Sastojci za tijesto:
- 250 ml. pekmeza
- 250 ml. ulja
- 250 ml. mlijeka
- 250 gr. oraha mljevenih
- 250 gr. brasna
- 1 vanilin secer
- 1 mala kasikica sode bikarbone
     Agda:
- 500 gr. secera
- 500 ml. vode
- 1 velika kasika pekmeza
     Priprema:
     U serpu staviti Pekmez, ulje, mlijeko i prokuhati.Dodavati brasno i lagano mijesati, zatim skinuti sa vatre i dodati vanilin secer, mljevene orahe i jednu malu kasikicu sode bikarbone.Sve zajedno dobro izmijesatik  dok su jos tople oblikovati i redati u tepsiju.Hurmasice peci na srednjoj temperaturi 15-20 minuta.Dok su jos tople zaliti sa vec pripremljenom i ohladjenom agdom.
     Priprema agde:
     Ukuhati agdu i na kraju dodati jednu veliku kasiku pekmeza, zatim agdu ostaviti da se hladi.
     Hurmasice se mogu posuti sa mljevenim orasima, ali i bez oraha su slatke.
                                                                       

No comments:

Post a Comment