Wednesday, December 21, 2016

Recept za Hurmasice sa Pekmezom od Jabuka i Susamom


      Sastojci za tijesto:

- 250 ml. vode
- 250 ml. maslinovog ulja
-100 gr. susama
- 400-450 gr. brasna
- 1 mala kasikica sode bikarbone
- 1 kesica vanilin secer
- 3 kasike pekmeza od jabuka

     Priprema:
   U serpu sastaviti vodu, ulje, tri kasike pekmeza i prokuhati.Skloniti s vatre i pustiti da se malo prohladi, u to dodati susam, brasno, vanilin secer, sodu bikarbonu i dobro ismijesati dok se tijesto ne sjedini.Hurmasice oblikovati i redati u tepsiju sa malo vecim razmakom, jer kad se budu pekle da se ne sastave.Peci u zagrijanoj pecnici na srednjoj temperaturi oko 15-20 minuta.

    Zaljev:
   300 ml. vode
   300 gr. secera
   3 velike kasike pekmeza od jabuka
Zaljev treba kuhati samo nekoliko minuta i sa vrelim zaljevom zaliti hladne hurmasice.Hurmasice su neobicne jer hrskaju kad se jedu a posebno su ukusne.
                                                                   

No comments:

Post a Comment