Sastojci:
- 1 gk. brasna, zamijesiti sa mlijekom i vodom.Staviti tijesto u plasticnu vrecicu i drzati najmanje 20 minuta.Poslije tijesto nakuhati sa malo brasna i podijeliti na 4 jednake jufke.Zatim svaku jufku pojedinacno namastiti sa uljem, pustiti da malo odstoje i laganim pokretima prstiju razvuci jufku.
Smjesa od mesa: 1 kg. karabataka bez kostiju- 3 srednje glavice luka - 4 cehne bijelog luka po zelji, so i biber.Isjecenom mesu dodati isjeceni luk so i biber i malo ulja, sve dobro izmijesati i redati na jufku koju ste isjekli na zalogaje.Meso urolati u jufku i redati na tepsiju i tako svaku narednu jufku dok ne zavrsite.Mantije pouljiti i peci na temperaturi 250 C, oko 45 minuta.Pecene mantije zaliti sa kipucom vodom, vratiti ponovo u rernu 5-6 minuta.
Na kraju se mantije zaliju sa: 3 kasike pavlake i 200 ml. mlijeka i malo soli, malo promijesati i zaliti mantije.Ponovo se vrati u rernu na 5-6 minuta.Kada su mantije potpuno gotove, preliti ih sa 1-2 kasike, istopljenog putra.
Mantije posluziti dok su jos tople.
No comments:
Post a Comment