Sastojci za kremu:
- 5 jaja
- 250 gr. secera
- 150 gr. griza
- 50 gr. maslaca
- 1 vanilin secer
- 1,2 litra mlijeka
Sastojci za sirup:
- 300 gr. secera
- 300 ml. vode
- 1 vanilin secer
- 100 gr. maslaca
- 10 listova, kora za pitu
- po zelji dodati malo ribane kore od narandze
- malo cimeta
- malo ulja
1.Priprema sirupa: U vodu staviti secerk, vanilin secer, ribanu koricu od narandze, kuhati 5-6 minuta, ostaviti da se ohladi.
2.Pecnicu zagrijati na 180C, Krena: U serpu sipati 1,2 litra mlijeka i staviti da prokuha.Umutiti jaja i secer pa dodati griz, mijesati svo vrijeme.Kada krema dobije gustinu maknuti sa vatre zatim dodati maslac, izmijesati i ostaviti da se ohladi ali ne potpuno, treba biti mlako.
3.Otopiti maslac, pleh premazati maslacem pa redati 5 kora, svaku koru premazati sa otopljenim maslacem.
4.Na 5 kora staviti kremu.
5.Preko kreme staviti preostalih 5 kora, svaku koru premazati sa otopljenim maslacem, osim posljednje kore.Sjeci ostrim nozem i preliti sa malo ulja.Poprskati sa toplom vodom i staviti u zagrijanu pecnicu.Peci nekih 35-40 minuta.
6.Sirup procijediti , pecenu pitu zaliti sa ohladjenim sirupom.Kolac se treba dobro ohladiti, i kolac je gotov za posluzivanje.U ovu socnu pitu mozete dodati malo oraha ili grozdjica, po zelji sta ko voli.
No comments:
Post a Comment