Sunday, March 6, 2016

Hurmasice: Jaje, Secer, Jogurt, Putar, Soda Bikarbona

     Domaci recept za hurmasice:
     Sastojci:
- 1 jaje
- 3 supene kasike secera
- 3 supene kasike jogurta
- 350 gr. putra
- 1 mala kasikica sode bikarbone
     brasno ide po potrebi
     Priprema:
     Putar treba da bude na sobnoj temperaturi da se omeksa kakobi se lijepo umutio. Sa viljuskom umutiti jaje i secer pa u to dodati jogurt. Zatim dodati omeksani putar i ponovo dobro izmijesati dok se ne zgusne. Dodati brasno i sodu bikarbonu, da se nebi rasipalo potrebno je rucno kuhati da bude malo tvrdje  kakobi se hurmasice mogle lijepo formirati u kalup. Redati u pleh i praviti razmak  kako se nebi sastavile kada narastu. Peci na 180 stepeni.
     Agda:
- 1 litar vode
- 500 gr. secera
- 1/2 limuna
     Secer i  isjecen  limun staviti u vodu i neka kuha 10-15 minuta, zatim zaliti hurmasice. Hurmasice moraju biti hladne a agda vrela.
                                                                               
       

No comments:

Post a Comment