Domaci recept za hurmasice:
Sastojci:
- 1 jaje
- 3 supene kasike secera
- 3 supene kasike jogurta
- 350 gr. putra
- 1 mala kasikica sode bikarbone
brasno ide po potrebi
Priprema:
Putar treba da bude na sobnoj temperaturi da se omeksa kakobi se lijepo umutio. Sa viljuskom umutiti jaje i secer pa u to dodati jogurt. Zatim dodati omeksani putar i ponovo dobro izmijesati dok se ne zgusne. Dodati brasno i sodu bikarbonu, da se nebi rasipalo potrebno je rucno kuhati da bude malo tvrdje kakobi se hurmasice mogle lijepo formirati u kalup. Redati u pleh i praviti razmak kako se nebi sastavile kada narastu. Peci na 180 stepeni.
Agda:
- 1 litar vode
- 500 gr. secera
- 1/2 limuna
Secer i isjecen limun staviti u vodu i neka kuha 10-15 minuta, zatim zaliti hurmasice. Hurmasice moraju biti hladne a agda vrela.
No comments:
Post a Comment