Saturday, March 19, 2016

Kajmak Baklava: Jufka,Griz,Kajmak,Secer,Jaja,Limun i Putar

     Sastojci:
- 300 gr. gotove jufke
- 150 gr. griza
- 200 gr. slatkog kajmaka- uvarenog
- 60 gr. secera
- 100 gr. putra
- 3 jaja
- 1 limun, sok i korica
     Agda:
- 400 gr. secera
- 4 dcl. vode
     Priprema:
     Na laganoj temperaturi putar istopiti za premazivanje. U dublju posudu umutiti fil od uvarenog kajmaka secer, griz i tri zumanjka, a bjelanjke umutiti u cvrsti snijeg i dodati u smjesu sa kajmakom pa sve dobro sjediniti. Tepsiju premazati sa istopljenim putrom i poceti slagati jufke. Na dno tepsije staviti  7  jufki, svaku posebno premazati sa istopljenim putrom i malo ulja, zatim mazati filom svaku pojedinacno. Na kraju opet  7  jufki i postupak je isti kao sa prvim jufkama. Baklavu isjeci sa ostrim nozem, premazati putrom i peci na 180 stepeni dok ne dobije lijepu rumenu boju i peci 30-40 minuta. U agdu staviti malo limunovog soka i  treba da kuha tri minute, pecenu baklavu prohladiti tako i agdu jer ide toplo na toplo. Po zelji u fil se moze staviti malo grozdjica.

No comments:

Post a Comment