Monday, March 21, 2016

Recept za Klepe:Brasno,Jaja,So,Voda,Meso,Vegeta,Biber,Luk,Bijeli Luk,Kajmak,Vrhnje

     Sastojci za Klepe:
      Za tijesto vam je potrebno:
- 750 gr. brasna
- 3 jaja, moze i bez jaja
- 1 mala kasikica soli
- 250 ml. hladne vode
     Za meso vam je potrebno:
- 300 gr. mljevenog mesa ili piletina
- 0,5 kasikica vegete
- 0,5 kasikica soli
- 0,5 kasikica bibera
- 1 srednja glavica crvenog luka
     Za sos vam je potrebno:
- 200 ml. vrhnje za kuhanje
- 250 ml. pavlake ili kajmaka
- 3-4 cehne bijelog luka
       malo soli
     Potrebna vam je veca serpa sa hladnom vodom i u vodu dodati dvije kasikice soli, voda mora da vrije sve do kraja odnosno dok ne zavrsite sa klepama.Potrebna vam je friteza ili naka cjedilka kako bi u njoj kuhali klelpe.
     Napraviti zaprsku kao za grah, ide malo paprike i vegeta.
     Tijesto zakuhati hladnom vodom malo tvrdje i ostaviti da odstoji 30 minuta, dok se tijesto odmara pripremiti sos, meso, i vodu gdje ce se klepe kuhati.Kada je tijesto gotovo razviti ga sa oklagijom malo deblje i isjeci na kockice na velicinu koju zelite, zatim meso poredati i previti tijesto preko mesa.Viljuskom sastaviti krajeve i obratiti paznju da su dobro sastavljene jer se moze desiti da se nisu dobro sastavile pa meso moze da ispadne.Kada ste gotovi staviti nekoliko klepa u neku vecu cjedilku pa onda u kipucu vodu, moze posluziti i zica za przenje pomfrita.Kuhati i povremeno lagano promijesati dok se klepe ne dignu na povrsinu, kada su klepe  na povrsini znaci da su gotove.Izvaditi ih iz vode i malo protresti da se voda iscijedi onda ih staviti u suhu posudu.Isti postupak se radi sve dok se ne zavrsi. Gotove klepe staviti u tepsiju ili odmah servirati u tanjire. Zaliti sa sosom i zaprskom, na kraju se doda bijeli luk.
                                                                             

No comments:

Post a Comment