Saturday, March 12, 2016

Recept za Bosanske Lepine:Brasno,Kvasac,Secer,So,Voda i Mlijeko

     Sastojci:
- 1 kg. bijelog brasna
- 2 vrecice kvasca
- 1 srednja kasika secera
- 2 srednje kasike soli
- 150 ml. malake vode
- 500 ml. mlakog mlijeka
     Priprema:
   1.  Kvasac, secer i jednu kasiku brasna staviti u mlaku vodu, malo promijesati i pustiti da se dise.
2. Brasno prosijati i dodati kvasac, mlijeko i so, onda zamijesiti tijesto ali ne pretvrdo.
3. Tijesto pustiti da se dize od oko sat vremena.
4. Od tijesta napravimo sedam loptica koje se prerade i pokriju se sa plasticnom folijom ili nekom salveticom, zatim pustiti lepine jos desetak minuta.
5. Dlanom rastanjiti lepine i staviti na pleh. Sa tupom stranom noza se naprave kvadratici, premazati lepine sa vodom i pustiti jos pola sata da odstoje prekrivene. Pecnicu zagrijati na 250 stepeni, staviti lepine da se peku 10-15 minuta. Kad se lepine izvade iz pecnice prekriti sa salveticom da malo omeksaju. Uzivajte uz prekrasne bosanske lepine.
                                                                                 

No comments:

Post a Comment