Dunja posjeduje male kolicina kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrzi mnogo taninskih materija i pektina.
Dunja sok sa istom kolicinom secera, lijeci kasalj, astmu i akutnu dijareju.
Od svih vitamina, najvise sadrzi vitamin C, ali i veliku kolicinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2 kao i nijacin. Bogata je bakrom, kalijem, kalcijem, magnezij, natrijem, zeljezom itd.Ljekoviti su plodovi, listovi i sjeme koje sadrzi velike kolicine veoma vaznog sastojka (amigdalina), odnosno vitamina B17, koji posjeduje antikancerogeno djelovanja. Sok i sirup zahvaljujuci taninu i sluzi povoljno djeluje na rad crijeva i sprecava infektivne bolesti.
Pecena ili kuhana dunja, preporucuje se kod zelucane i crijevne sluzokoze, kao i za lijecenje malokrvnosti. Caj od cvjetova dunje pomazu kod smirivanja kaslja, a caj od sjemenki djeluju smirujuce, otklanja nesanicu kao i neprijatan zadah.
Dunja se moze kuhati ili peci, najcesce se pravi kompot, marmelada, zelea, vocnih kasica.
No comments:
Post a Comment