Monday, February 15, 2016

Glog je mnogo ljekovita biljka: Tinktura, Mjesavina Gloga i 70% Alkohol

     Glog je veoma ljekovit i sadrzi jako mnogo ljekovitih svojstava, tako da se  preporucuje svima koji imaju srcane probleme. Mogu se sa punim povjerenjem lijeciti glogom jer sadrzi aktivne materije sa antioksidativnim djelovanjem. Plodovi imaju etericna ulja, tanin, saponin, glikozide i fruktoze, te u izuzetnim kolicinama kalijuma, soli i fosforne kiseline. U cvjetovima takodje ima etericno ulje, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Medju ohrabrujucim zakljuccima je i onaj da glog sprecava porast modernog doba - INFARKT.
     Ova biljka siroko se koristi za odrzavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenje srcanog misica i srcane aritmije. Preporucuje se nakon srcanog udara, pospjesuje aktivnost celija srcanog misica. Preporucuje se svima iznad 50 godina, da povremeno uzimaju tinkturu gloga.
     Glog je dobar za: Umor, manjak energije, loseg sna, teskog disanja, vrtoglavica, lupanje srca, tjeskobe, nervoze i suma u usima, dobar je i u menopauzi. Pomaze kod bolesnih zglobova tako da glog jaca vezivno tkivo. Stiti od djelovanja slobodnih radikala i sprecava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze. Glog se ne preporucuje trudnicama i dojiljama.
     Recept; 20 gr. usitnjenih listova i cvjetova preliti sa 200 ml. 70% alkohola, treba da stoji 3 sedmice i svaki dan barem jedanput promijesati. Nakon tri sedmice procijediti i poceti sa terpijom.Piti 20 kapi dnevno sa malo tecnosti.Ove kapi djeluju preventivno kod bolesti kardiovaskularnog i nervnog sistema.
                                                           
             

No comments:

Post a Comment