Thursday, February 4, 2016

Sarajevski Cevap:Junetina,Janjetina,Bijeli luk,So i Soda bikarbona

     Sarajevski Cevap koji treba zapisati i prenositi na generacije. Rijec Cevap je Persijskog porijekla, a znaci przeno meso, a postoje tragovi koji Cevap vode cak od stare Grcke.Kako da sami napravite smjesu za Cevape kao pravi Cevabdzija.Iskusni kazu da kod pravljenja Cevapa nema posebnih komplikacija.Poenta je u dobrom mesu, nacinu pripreme i da smjesa odstoji.Sve sto vam je potrebno za Cevape je:
- 1,5 kg.mljevene junetine
- 1/2 kg. janjetine
- 4-5 cesnja bijelog luka
- 2% od ukupne kolicine mase soli
- 2 kasikice sode bikarbone
     Meso isjeceno na kockice dobro posoliti, izmijesati i preliti sa oko 100 ml. vode, i bijelog luka kojeg ste ranije prokuhali.Smjesu izmijesati i ostaviti u frizider preko noci.Sutradan smjesu samljeti u masini za meso dva puta, ostaviti da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frizider.Prije nego krenete oblikovati Cevape, u smjesu umijesati sodu bikarbonu.Kada se zavrsi sa oblikovanjem Cevapa, ponovo ih staviti u frizider.To je sve u vezi Sarajevskih Cevapa, uzivajte u ukusu i socnom Cevapu.
                                                                     
       

No comments:

Post a Comment