Thursday, February 18, 2016

SIPAK-Divlja Ruza i njeni plodovi su jako cijenjeni kao i njeni proizvodi

     SIPAK:
     Sipak je biljka koja pripada rodu Ruza, porodici Rosaceae.Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka koristenih u ishrani i lijecenju mnogih bolesti.Jos u kameno doba ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lisce, plod i cvijet. U dobra stara vremena pravili su se razni i ukusni proizvodi od ove jako ljekovite i dragocjene biljke.Pravili su se Dzem, Pekmez od Sipka, likeri i vina od Sipka.Riznica vitamina i minerala, plod divlje Ruze bogat je zavidnom kolicinom hranjivim nutrijenata.
     Obiluje vitaminima D,P,K,B1,B2,B3, i provitaminom A. Ono sto ga cini jedinstvenim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika cak pedeset puta veca nego u Narandzi. Znanstvenici su potvrdili da se kuhanjem plodova Sipka ne smanjuje sadrzaj vitamina C. Upravo suprotno, kuhanjem se povecava vitamin C. U plodovima Sipka sadrzane su znatne kolicine vaznih minerala:Natrija, zeljeza, selena, mangana, magnezija, kalija, fosfora, sumpora, i silicija.Odlican je izvor flavanoida jabucne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).Poboljsava rad probavnih organa i bubrega:Sipak je bogat vocnim kiselinama koje imaju znacajnu ulogu u lijecenju bolesti Mokracnog Mjehura i Bubrega. Od velike je vaznosti u prevenciji bubreznih i mokracnih kamenaca.
     Sipak djeluje i pomaze kod svih zelucanih tegoba: Nadrazaj zeluca i povracanje te blagotvorno djeluje na obnovu zelucane sluznice, prirodni je diuretik koji djeluje i pomaze tijelu da se oslobodi toksina i obnovi cjelokupnog organizma.Stiti od bakterija i virusa: Flavanoidi koji se nalaze u sipku stite od bakterija i virusa. Vitamin C, najsnaznije je sredstvo za jacanje imuniteta, protiv infekcija, osobito u prevenciji gripe i prehlade, te prirodna pomoc oporavku organizma nakon bolesti. Ppmaze kod bolnih zglobova i misica, stiti od stresa i hormonske neravnoteze, pomaze kod visokog krvnog tlaka te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.Djelotvoran je i u regulaciji hormona, prirodno je sredstvo koje moze pomoci ublaziti menstrualne grceve i probleme sa maternicom.Ublazava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.
     Savrsena njega za vasu kozu: Prorodni sastojci potaknut ce odstranjivanje odumrlih stanica na kozi, pospjesuje regulaciju koze pomocu svojih veoma ljekovitih i snaznih svojstava.Ublazava bore, oziljke, akne i strije te kozi daje vlagu, glatkocu i sjaj. Lisce Sipka je kao i plod, izvrstan izvor vitamina C, bere se kada je vrlo mlado, a potom se susi i svrhu pripreme cajeva. Pupoljci su takodje veoma cijenjeni od kojih se dobija Ekstrakt.
     Sipak- divlja Ruza i njeni plodovi su veoma cijenjeni vezano za mnoge dobrobiti u vezi sa zdravljem:
1. Otklanja umor i malaksalost
2. Lijeci glavobolju, vrtoglavicu i migrenu
3. Pomaze u detoksaciji
4. Zaustavlja mucninu i proljev
5. Stiti od kardiovaskularnih bolesti
6. Poboljsava cirkulaciju
7. Sprecava anemiju
8. Prociscava disajne organe
9. Pozitivno djeluje na kozu, misice i kosti
10. Lijeci kozne bolesti i alergije
                                                                               
                                                                           

No comments:

Post a Comment