Thursday, February 4, 2016

Heljda je i Hrana i Lijek:Mlijeko,Heljda,Secer,Cimet

     Heljda je je namirnica koju treba konzumirati svaki dan jer je veoma zdrava. Ne sadrzi u sebi gluten, zastitnik je krvnih sudova i smanjuje rizik od dijabetesa kao i za mnoge druge organe. Potpuno prirodni proizvod i veoma mnogo pomaze u vezi sa zdravljem. Lijeci: Stitnu Zlijezdu, Prostatu, Potenciju, Klimaks, Ciste na dojkama. Ono sto je izdvaja od ostalih zitarica je to sto u sebi ne sadrzi gluten, protein koji izaziva Celijacnu bolest i zbog toga je Heljda pravi izbor integralnih obroka kod ljudi koji su osjetljivi na gluten.Heljdini cvjetovi su izuzetno privlacni pcelama zbog jako lijepog mirisa i koriste ih zbog  pravljenja gustog meda od Heljde, tamne boje, sa posebno snaznim ukusom.Heljda kao antioksidans i imunostimulator, imaju uticaj na varenje, podpomaze perilstatiku u crijevima i nema negativan efekat na crijevnu mikrofloru.Sprecava astmu kod djece, gradivna osnova kostanog sistema, raka debelog crijeva, protiv anemije. Visoko vrijedni proteini.Heljda u borbi protiv raka, smanjuje pojavu raka dojke od 50% kod zena koje u svojoj ishrani redovno koriste Heljdu i njene proizvode.
Recept za Sutliju od Heljde je:
- 1 litar mlijeka
- 2 solje heljde
- 5 supenih kasika secera
- 1 supena kasika cimeta
     Potrebno je sastojke sastaviti sa mlijekom i na laganoj temperaturi kuhati i neprestalno mijesati 10-15 minuta, kada je gotovo sipati u zdjelice i hladno servirati.
                                                                   
   

No comments:

Post a Comment