Heljda je jako ljekovita pa je zato narodna medicina preporucuje kod lijecenja reumatizma, dijabetesa, glaukoma i mnoge druge. Hrana od Heljde pomaze kod kardiovaskularnih bolesti, poboljsava memoriju, kod probavnih problema, kod povisenog krvnog pritiska.
Heljda je niskokaloricna hrana koja sadrzi mnogo proteina, aminokiselina, gvozdja, magnezija, kalcijuma kao i mnogo druge nutrijante. Nutricionisti je preporucuju u svakodnevni jelovnik, a narocito ljudima koji imaju bolesnu jetru, stomak, hipertenzije i kod anemije.Heljda je zitarica bez glutena i takodje se preporucuje bolesnicima koji pate od Celijakije. Od heljde mozete praviti razne recepte slanih i slatkih jela, ali i ne kuhana se moze jesti.
Recept za pripremu:
- 1 kg. heljde
- 1,5 litara vode
Potrebno je da se Heljda lijepo opere i na cistu preliti vodu. Ostaviti preko noci i ne kuha se. Heljdu mozete napraviti po svojoj zelji i koje zacine zelite upotrijebiti. Takodje je jako dobro u kombinaciji sa Kefirom, mladim sirom ili Jogurtom u koji mozete staviti Maline, Kupine, ribizle ili neko drugo voce koje volite.
No comments:
Post a Comment